Management | Melkprijs

Melkprijzen april 2020

De gemiddelde melkprijs van de belangrijkste zuivelondernemingen in de EU was 32,47 euro per 100 kg standaardmelk in april. Dat is 71 eurocent minder dan in maart en 2,5 procent minder dan in april 2019.

Alle zuivelondernemingen in de Europese melkprijsvergelijking, met uitzondering van Danone, hielden de prijs in april gelijk of verlaagden deze. Arla, Valio en de Duitse ondernemingen hielden de melkprijs gelijk, de rest verlaagde. In de VS is de situatie met een prijsval van zo’n 20 procent voor de class III melk echter veel beroerder. Dit betekent bijna zeven euro per 100 kg minder. In 2019 steeg de melkprijs in de VS enorm, nu is deze weer terug bij af. Ook Fonterra heeft de verwachtingen voor het seizoen 2019/2020 met omgerekend 40 eurocent naar beneden bijgesteld. Toch lijkt het erop dat de Fonterra-leveranciers niet mogen klagen. Het melkjaar eindigt in juni en de verwachtte prijs is nog steeds hoger dan in de laatste vijf jaar.

De verwachting is dat de Europese melkprijs verder dealt in de komende maanden. FrieslandCampina, DMK en Arla hebben prijsreducties van 1,90, 1,60 en 1,20 euro per 100 kg aangekondigd voor de komende maand of maanden. FrieslandCampina heeft al aangegeven in juni weer met 50 cent per 100 kg te verlagen.

Melkproductie

In Nederland werd in april voor de negende maand op rij meer melk geproduceerd. Het volume steeg met 1,6 procent. In de eerste vier maanden van 2020 werd 3,2 procent meer gemolken als in dezelfde periode in 2019. In de EU werd in maart bijna een procent meer geleverd, deze groei is vergelijkbaar met de eerste twee maanden van dit jaar. In Frankrijk en Duitsland groeide de productie overigens minder hard. In andere belangrijke zuivelexporterende regio’s is het beeld wisselend. In Australië werd vijf procent meer gemolken, in Argentinië zelfs zes procent en in de VS twee procent. Gezamenlijk produceerden de belangrijkste zuivelregio’s in het eerste kwartaal 2,5 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2019.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?