Management

Onderschat niet de waarde van goede watervoorziening

Watervoorziening is belangrijk, zowel in de stal als op de weide. Een gebrek aan water in de wei vermindert namelijk de prestaties én het welzijn van uw dieren. Welke drinkbak je in de weide moet plaatsen en waar lees je in dit artikel.

De watervoorziening en de waterbehoefte van melkkoeien wordt vaak onderschat. Vooral op warme zomerdagen heeft de watervoorziening grote invloed op het dierenwelzijn. Lacterende koeien hebben 100 tot 150 liter water nodig, en de waterbehoefte is nog hoger tijdens warme dagen. Koeien moeten ongehinderd en stressvrij voldoende water kunnen opnemen, anders komen de prestaties en het dierenwelzijn in gevaar. Een ontoereikende watervoorziening in termen van kwantiteit, kwaliteit en toegankelijkheid kan bijvoorbeeld leiden tot problemen in de diergezondheid.

Drinkbakken op de weides

De weidedrinkbakken moeten goed verdeeld zijn over het weiland. Plaats de drinkbakken ook niet te dicht bij de ingang om de bodem en grasmat te beschermen en een gelijkmatige begrazing te bevorderen. Het beste is om de waterbakken verspreid over het weiland te plaatsen zodat deze van alle kanten toegankelijk zijn. 360 graden bereikbaarheid heet dat. Als richtlijn kun je aanhouden dat een koe binnen 150 meter toegang tot een waterbak moet hebben. De afstand tussen twee drinkbakken mag daarmee niet meer zijn dan 300 meter. Bij grote standweides is het advies om één drinkbak per twee tot vier hectare te plaatsen.

Openwaterdrinkbak

Het aanbod in drinkbakken is ontzettend gevarieerd waardoor er voor elk bedrijf een is die past. Koeien drinken het liefst van een open wateroppervlak omdat ze tijdens het drinken hun hele mond ongeveer 3 tot 4 cm in het water willen steken. Drinkbakken met een drukventiel (staaf of lepel) voldoen niet aan het natuurlijke drinkgedrag van vee en garanderen vaak niet voldoende waterstroom. Het beste is dus een openwaterdrinkbak met een diepte van 30 cm en een inhoud van minimaal 90 liter. De waterleidingen kun je het beste onder de grond leggen zodat ze niet vertrapt worden en mooi koel blijven. De maximale druk die het leidingwerk aan moet kunnen is tenminste 10 bar zodat er voldoende aanvoer is van water. De aanvoer moet ongeveer 20 liter per minuut zijn.

Pompen

Als er geen directe wateraansluiting is op de weide kan een weidepomp uitkomst bieden. Met een weidepomp pompen de dieren zelf het water omhoog door met het hoofd een hendel naar boven te duwen. De trekstang tilt het membraan op en zuigt het water aan. Door de zwaartekracht en spanning loopt het water in de drinkschaal. Het kan alleen wel even duren voordat de koeien dit kunstje doorhebben, dus introduceer deze drinkbak niet als het al heet is. Maar vooralsnog is een openwaterdrinkbak beter, een weidepomp levert niet veel water in een keer en kan daardoor de wateropname verminderen.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?