Gezondheid

Robuuste koeien: maken darmbacteriën het onderscheid?

Melkkoeien reageren verschillend op belasting. Prof. Dr. Jana Seifert (Feed-Gut Microbiota Interaction, Universiteit Hohenheim (D)) onderzoekt de achtergrond daarvan. Het lijkt zo te zijn dat de darmbacteriën een belangrijke rol spelen. Elite vroeg naar het actuele onderzoek.

Jana Seifert legt uit: ‘Niet bij elke koe past de stofwisseling zich na de afkalving of bij infecties voldoende aan de veranderde situatie aan. Dat leidt vaak tot gezondheidsstoringen. De oorzaken kunnen in het binnenste van de lichaamscellen te vinden zijn. Maar ook de interactie tussen de koe en de darmbacteriën speelt een rol.”

Elite: Hoe kan het dat de ene koe beter uit de verf komt in zo’n stresssituatie dan de andere?

Seifert: “Dat weten we nog niet precies. De eerste resultaten laten zien dat vooral koeien met grote gezondheidstechnische problemen, een microbioom hebben dat het minst verandert. De koeien die het best met de veranderende situaties uit de voeten kunnen hebben juist een flexibel reagerend microbioom.”

Elite: Zijn deze bevindingen in de toekomst bruikbaar in de fokkerij voor selectie op koeien met een stabielere stofwisseling?

Seifert: “Precies dat is het grote doel van ons onderzoek. Het identificeren van valide biomarkers kan waardevolle suggesties voor de fokprogramma’s opleveren. Ze kunnen helpen koeien te fokken waarbij productie en welzijn samengaan. Zo is zowel het dierenwelzijn als de duurzaamheid van de melkproductie te verbeteren. Wel zijn nog meer onderzoeksprojecten nodig om de bevindingen te verifiëren.”

In het project ‘Mitochondriale functionaliteit bij de melkkoe’ werken Prof. Dr. Jana Seifert en prof. Dr. Korinna Huber (Department of functional anatomy of livestock) van Universiteit Hohenheim samen met wetenschappers van de Rheinischen Friedrich-Wilhelms Universiteit in Bonn en het Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) in Braunschweig.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?