Management

Fonterra verhoogt melkprijsprognose

Een goede start van het boekjaar 2020/2021 en aantrekkende prijzen op de wereldmarkt voor zuivelproducten hebben de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra ertoe bewogen de melkprijsprognose voor het lopende seizoen te verhogen.

Op vrijdag 4 december liet zuivelgigant Fonterra weten dat de uitbetalingsprijs voor melk, in het boekjaar dat loopt tot en met 31 mei 2021, tussen 6,70  (3,93 euro) en 7,30 Nieuw-Zeelandse dollar (4,29 euro) per kg vet en eiwit zal liggen. Het gemiddelde van deze twee uitersten is 7,00 dollar (4,11 euro) en overtreft de voorlaatste prognose uit oktober met 20 dollarcent (11,7 eurocent).

Samen met de vergoeding voor het ledenkapitaal kunnen de leveranciers van Fonterra voor 2020/2021 een melkprijs van 7,20 dollar (4,23 euro) per geleverde kg vet en eiwit verwachten. Dat is vergelijkbaar met de melkprijs van voor de corona-epidemie.

Fonterra-CEO Miles Hurrel verklaarde dat China, de belangrijkste afnemer van Nieuw-Zeelandse zuivel, goed herstelt van de coronapandemie, wat ook weerspiegelde in de prijsstijgingen aan het internationale online handelsplatform Global Dairy Trade. De uitdagingen in samenhang met corona, zoals navolgende besmettingsgolven of recessierisico’s, blijven echter bestaan.

“Ook de valutakoers en de ontwikkeling van de melkplas op het noordelijke halfrond zullen het resultaat van het hele melkjaar beïnvloeden”, vulde Hurrel aan.

Bron: AgE; wisselkoers: 1 NZ$ = € 0,5873

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?