Management

Failliete zuivelreus VS eist geld van melkveehouders terug

De grootste melkverwerker van de VS, het in november failliet verklaarde Dean Foods, vordert van 500 melkveehouders al uitbetaald melkgeld terug. Enkele melkveehouders moeten nog deze maand tot 50.000 Amerikaanse dollar terugbetalen. De failliete zuivelonderneming beroept zich op een faillissementswet.

Eén van de gedupeerde melkveehouders is Jessica Peters (Spruce Row Farms). Eind november ontving ze met andere melkveehouders een brief van een advocaat van de curatoren van Dean Foods. Peters: “Het blijkt vaker voor te komen dat leveranciers bij faillissementen van grote concerns terugbetalen om de schulden te dekken.” Dit zou tot 90 dagen terug kunnen gaan. Peters heeft het gevoel dat er hengeltjes werden uitgegooid. “Want misschien zijn er melkveehouders die goed verdient hebben en die kiezen te betalen in plaats van het aan te vechten”, stelt ze. “De advocaten gooien een bord spaghetti tegen de muur en kijken wat er blijft plakken.” Peters moet volgens haar brief uiterlijk 24 december betalen.

Dean Foods ging in november 2019 failliet. Pas een jaar later werd het uitbetaalde melkgeld over de laatste 90 dagen voor het faillisement teruggeëist.

Intussen heeft de American Farm Bureau Federation de advocaten van Dean Foods een brief gestuurd met het verzoek de vorderingen binnen tien werkdagen in te trekken.

Betaal je advocaat

Roger McEowen, professor op het gebied van agrarisch recht aan de Washburn University stelt dat de meeste melkveehouders goede kans hebben als ze de claim aanvechten. Volgens wat een Trustee Avoidance Claim heet, is de failliete onderneming inderdaad gerechtigd de betalingen van de laatste 90 dagen terug te vorderen. De meeste melkveehouders zullen hierop echter zijn uitgezonderd denkt McEowen. De betalingen zijn namelijk gedaan ten behoeve van normale transacties van goederen tegen geld. “De gedupeerde melkveehouders moeten niet de vordering van Dean Foods betalen, maar hun advocaat”, stelt hij.

DFA

Dairy Farmers of America nam de meerderheid van Dean Foods over na het faillissement. Kristin Coady van DFA zegt: “DFA heeft geen zeggenschap over de liquidatie van Dean Foods en is niet betrokken bij de beslissing om de claims op te leggen. We hebben er wel mensen opgezet, zodat vragen beantwoord kunnen worden.”

In 2010 claimde een ethanolgigant geld terug van graantelers op dezelfde wettelijke gronden. Het concern moest haar claims echter al snel herzien.

Bronnen: successfull farming, Dairy Herd, agriculture.com

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?