Management

IFE over invloed Brexit op zuivel

In hun actuele nieuwsbrief beschrijven de zuivelmarktspecialisten van het IFE-instituut (Instituut voor voedselindustrie, Kiel (D)) de volgende gevolgen van de Brexit op de zuivelmarkt.

Tot aan de voltrekking van de Brexit op het moment van de jaarwisseling zijn nog grote hoeveelheden zuivel, vooral kaas, geleverd aan Groot-Brittannië. Dat heeft de markt voor boter en kaas tot aan het einde van 2020 een duw in de rug gegeven en leidde vermoedelijk tot relatief krappe voorraden in de EU.

Op 24 december kwamen de EU en het Verenigd Koninkrijk een voorlopig handelsakkoord overeen. Hoewel het akkoord nog finale goedkeuring moet krijgen van de EU-lidstaten, het parlement van het Verenigd Koninkrijk en het Europese parlement, is een positief signaal dat door Groot-Brittannië geen importheffingen op zuivel uit de EU geheven zullen worden. Dan nog zullen grenscontroles en hogere transactiekosten voor verstoringen op de markt zorgen.

Onder de marktspelers blijft dan ook onzekerheid bestaan over de prijsontwikkeling in het begin van het nieuwe jaar. Dat komt ook door de coronapandemie, maar ook zeker door de vertragingen aan de grens alsook de hogere kosten binnen de zuivelhandel met Groot-Brittannië.

Bron: ife

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?