Melkprijs

Melkprijzen november 2020

In november vorig jaar werd gemiddeld 33,37 euro voor 100 kg standaardmelk betaald door de zuivelondernemingen in de Europese melkprijsvergelijking. Daarmee lag de prijs in november 11 eurocent hoger dan in oktober, maar wel 57 cent lager dan in november van het jaar ervoor, 2019.

Bij alle zuivelondernemingen bleven de prijzen stabiel of stegen licht in november, uitgezonderd Danone en Sodiaal. Bij Arla kwam er een euro per 100 kg bij, de grootste stijger. Bij het Duitse Müller en bij de Ierse ondernemingen kwam er ongeveer een halve euro bij. Ook bij Saputo (VK) kwam er wat bij, maar dat is veroorzaakt door koersschommelingen. In principe houdt Saputo de melkprijs stabiel tot maart 2021. De verwachting is dat de prijzen in December weinig zullen afwijken van die van November. Bij FrieslancCampina wordt wel een daling verwacht in december; 0,90 euro per 100 kg. Danone zal ook in deze orde van grootte verlagen. In januari volgen bij zowel FrieslandCampina als Arla verdere dalingen.

ZuivelNL heeft het melkprijsverloop tot en met november 2020 op een rij gezet. Gezien er in de maand december weinig fluctuaties worden verwacht, zouden de voorlopige cijfers al een behoorlijk goed beeld van de gemiddelde Europese melkprijs van 2020 kunnen geven. Het bericht over de melkprijs van 2020 vind je hier.

2021: Milcobel start goed

Wat 2021 brengt blijft onduidelijk en moet worden afgewacht. Belgische melkveehouders die aan Milcobel leveren startten het jaar echter goed met een prijsstijging van 1,40 euro per 100 kg in januari. Het was voor het eerst sinds december 2019 dat deze onderneming de melkprijs verhoogde.

Het rustige beeld aan het einde van het jaar met enkele uitzonderingen binnen de EU, geldt niet voor alle zuivelregio’s. In de VS schommelt de melkprijs hevig door de coronaperikelen. De class III melkprijs steeg met 1,73 dollar per eenheid (cwt) in november, maar daalde in december tot 15,73 dollar. De class III melkprijs van november komt omgerekend op 48,22 euro. Fonterra (Nieuw-Zeeland) ziet het komende jaar wat positiever in. De bodem van de verwachte melkprijs steeg van 6,30 naar 6,70 dollar. In november daalde de melkprijs omgerekend met een dubbeltje tot 30,86 euro. Het Zwitserse Emmi verlaagde met omgerekend 3,20 euro, maar dat komt door het verlopen van een seizoensbonus. Voor december en januari staan al weer verhogingen van respectievelijk 0,10 euro en 1,30 euro op stapel.

Wereldwijde melkproductie groeit

In Nederland werd in november wederom 0,4 procent meer gemolken. In de periode januari tot en met november van 2020 molken de Nederlandse melkveehouders samen 1,4 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. De melkveehouders in de hele EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk, molken in oktober 0,8 procent meer dan in oktober 2019. Dat zegt dat de groei door het herstel van de droge zomer stabiliseert. De EU molk 1,1 procent meer tot en met oktober in vergelijking tot diezelfde periode een jaar eerder. De producties van Frankrijk en Duitsland blijven achter. De wereldwijd belangrijkste zuivelregio’s produceerden in de eerste tien maanden van 2020 1,8 procent meer melk dan in de eerste tien maanden van 2019. In oktober werd in de VS ruim twee procent meer gemolken, in Argentinië acht procent en zes procent in Uruguay. In Nieuw-Zeeland groeide de productie door, in Australië kan de productie na een lange groeiperiode tot stilstand.

Zuivelnoteringen

De zuivelnoteringen blijven ondanks de blijvende onzekerheid rondom corona stabiel. De boterprijs is al sinds begin juli stabiel. De prijs voor mager melkpoeder steeg voorzichtig sinds half november. Dat zorgt echter ook voor een uitdaging, de EU kan melkpoeder namelijk niet makkelijk op de wereldmarkt kwijt, omdat de valutakoers in het voordeel van de dollar is. Melkpoeder uit de VS blijft veel gunstiger voor internationale kopers en Europees melkpeoder wordt vooral binnen de EU verhandeld.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

 

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?