Melkprijs

Melkprijzen augustus 2020

In augustus betaalden de Europese zuivelondernemingen gemiddeld 32,71 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 20 cent meer dan in juli. Vergeleken met juli 2019 is het echter 85 cent minder. Het ziet ernaar uit dat de gemiddelde melkprijs van 2020 het gaat afleggen tegen die van 2019.

Bij FrieslandCampina ging de prijs in augustus met een euro per 100 kg fors omhoog. Bij Sodiaal (FR) kwam er 1,10 euro bij, maar dat had alles met een seizoenstoeslag te maken. Alleen bij de andere Franse zuivelconcerns (Danone en Savencia) daalde de prijs. Voor de maand september zijn er wat lichte dalingen aangekondigd en voor oktober wat verhogingen. Al met al lijken de ontwikkelingen te stabiliseren.

Recordprijs bij Fonterra

Fonterra stelde de definitieve melkprijs van het seizoen 2019/2020 vast op 7,19 dollar inclusief dividend per kg vet en eiwit. Dat is omgerekend gelijk aan 31,38 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is de hoogste prijs sinds 2013/2014. De verwachting voor de melkprijs vanaf juni 2020 staat nu op 27,13 euro per 100 kg. In de VS daalde de prijs voor Class III melk met maar liefst 11,44 euro per 100 kg. De prijs was echter uitzonderlijk hoog en kwam daarmee ondanks de forse daling nog uit op omgerekend 41,18 euro per 100 kg standaardmelk.

Groei op de wereldmarkt, stabiele zuivelnoteringen

In Nederland was in augustus de hoeveelheid geleverde melk voor het eerst in 12 maanden lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verschil was anderhalf procent en is waarschijnlijk te verklaren door de voortdurende hitte. In de EU groeide de productie in juli echter nog met 1,6 procent. Nog niet eerder dit jaar was de groei in de EU zo groot waarbij zelfs al gecorrigeerd is voor de schrikkeldag in februari. In het eerste halfjaar was de Europese melkproductie 1,3 procent hoger. Ook in de VS was er met een productiegroei van twee procent in juli. De sterke groei in Argentinië, Uruguay en Australië zette ook door. In Nieuw-Zeeland is de productie in juli vaak lager, maar in de afgelopen julimaand boekte het land een melkproductiegroei van maar liefst vier procent. Op de zuivelmarkt kan Europees mager melkpoeder nog steeds niet concurreren met in de VS geproduceerd mager melkpoeder. De oorzaak daarvan is de koers van de dollar ten opzichte van de euro. Ondanks dat zijn de Nederlandse zuivelnoteringen op het moment behoorlijk stabiel. Weipoeder en mager melkpoeder waren zelfs iets duurder geworden in september.

De Class III melkprijs in de VS is normaal lager dan de  prijs die de melkveehouders beuren, maar geeft wel een representatief beeld van de markt. Huidig is de Class III melkprijs juist hoger dan de prijs die melkveehouders beuren en ook minder representatief voor de prijzen voor andere melk-klassen. Waarom dat zo is lees je hier.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?