Melkprijs

Melkprijzen juli 2020

De gemiddelde melkprijs die de belangrijkste Europese zuivelondernemingen was in juli 21 eurocent per 100 kg standaardmelk hoger dan in juni en 1,12 euro lager dan in juli 2019.

In juli was er net als in juni, sprake van lichte stijging van de melkprijs. Bij bijna alle zuivelondernemingen in de Europese melkprijsvergelijking werd de melkprijs iets verhoogd. Bij het Franse Danone maar liefst met 1,90 euro door een seizoensgebonden prijsverhoging. Bij Arla ging de melkprijs in juli echter met 70 eurocent per 100 kg melk omlaag. Capsa (Spanje), Valio (Finland) en de Ierse zuivelondernemingen betaalden in juli van dit jaar hetzelfde of meer dan in juli 2019. Bij Valio is de melkprijs nog niet veranderd sinds juli vorig jaar.

Bij Saputo UK geen overeenstemming producentenorganisatie

DCD staat voor Dairy Crest Direct, het is een producentenorganisatie van melkveehouders die aan Saputo UK (voorheen Dairy Crest) leveren. DCD vroeg Saputo de prijs in juli te verhogen omdat de Britse supermarkten op het moment zeer veel kaas verkopen. Saputo ging echter niet in op het verzoek. Saputo houd voor augustus de melkprijs gelijk aan die van juli, maar zal in september verlagen doordat een seizoensgebonden toeslag vervalt.

Buiten de EU knijpen de Zwitserse melkveehouders zich in de handen met een prijsstijging van omgerekend 3,60 euro door een seizoenstoeslag. In de VS fluctueert de melkprijs extreem. Tussen mei en juli verdubbelde deze van 12,14 tot 24,54 dollar per cwt wat correspondeert met ruim 45 kg. Met zo’n extreme stijging is een navolgende daling echter te verwachten. Gebaseerd op de prijzen op de termijnmarkt op de beurs van Chicago wordt ervan uitgegaan dat de melkprijs van augustus op 19,60 dollar komt en daarna daalt tot 17 a 18 dollar en constant blijft tot het einde van het jaar.

Export Europees mager melkpoeder moeizaam

In Nederland ging in juli weer 1,1 procent meer melk naar de fabrieken. In de periode januari tot en met juli werd er 2,2 procent meer gemolken dan in dezelfde periode in 2019. In de EU pluste de melkproductie in juni met een procent (inclusief Verenigd Koninkrijk). In het eerste halfjaar van 2020 produceerde de EU 1,2 procent meer dan in de eerste helft van 2019. In Argentinië en Uruguay steeg de productie met 11, respectievelijk 6 procent. In Australië met 5 procent en in de VS met een procent. Gezamenlijk hebben de belangrijke zuivelexporterende regio’s 1,8 procent meer gemolken. Dat leidt tot een stabiel beeld van de Nederlandse zuivelnoteringen. De notering voor mager melkpoeder daalde wel tussen eind juli en half augustus. Dat komt vooral doordat mager melkpoeder uit de VS voordeliger is voor importerende landen doordat de verhouding tussen de koers van de dollar en euro ongunstig is voor de Europese export.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?