Melkprijs

Melkprijzen mei 2020

In mei komt de gemiddelde melkprijs van de belangrijkste Europese zuivelondernemingen op 32,20 euro per 100 kg standaardmelk. Dat betekent dat in mei gemiddeld 42 eurocent minder betaald werd dan in april. In mei 2019 werd 1,19 euro meer betaald.

Bij het hierboven geschetste prijsverloop hoort wel de opmerking dat de melkprijzen over mei voor het eerst zijn gepresenteerd inclusief premies van meerdere zuivelondernemingen voor VLOG-melk. Zonder deze premies was de gemiddelde melkprijs op 32,04 euro per 100 kg standaardmelk uitgekomen. Kijkende naar de individuele melkprijzen worden alleen de noteringen van Duitse ondernemingen beïnvloedt door de nieuwe wijze van vergelijken.

Meer over de nieuwe wijze waarop de melkprijzen vergeleken worden.

In mei gingen de gemiddelde prijzen van Dairygold (IE) en Savencia (FR) met 0,50 respectievelijk 0,30 euro per 100 kg omhoog. Alle andere ondernemingen in de vergelijking hielden de prijs gelijk of verlaagden. FrieslandCampina ging met een afslag van 1,90 euro aan kop als het om de prijsverlagingen gaat.

In de periode februari tot mei daalden de melkprijzen met gemiddeld 2,13 euro per 100 kg. De prijzen (exclusief bonussen en inhoudingen) daalden het hardst bij:

  • Milcobel  met 4 euro;
  • Dairygold met 3,50 euro;
  • FrieslandCampina met 3,30 euro;
  • Kerry met 2,60 euro.

Bij Hochwald, Valio, Danone, Saputo Dairy UK en per saldo ook Arla veranderde de melkprijs niet in dezelfde periode.

Zuivelnoteringen

In mei groeide de Nederlandse melkproductie voor de tiende maand op rij. In mei werd 0,6 procent meer gemolken dan in april. In de eerste vijf maanden van 2020 werd 2,7 procent meer melk geproduceerd dan in de eerste vijf maanden van 2019. In de EU was de groei van de productie de laatste maanden telkens rond een procent. In andere belangrijke zuivelexporterende regio’s was de groei heftiger. In Australië werd 6 procent meer gemolken in april, in Argentinië zelfs 8 procent. In Uruguay werd 5 procent meer geproduceerd. In de VS was de groei net iets meer dan een procent. De zuivelexporterende regio’s produceerden tot april 2020 al met al 2,2 procent melk meer dan tot april vorig jaar. Het resulteert in een rustig beeld van de zuivelnoteringen. De boterprijs steeg tot 330 euro per eind juni, maar daalde begin juli al wel weer fors.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?