Melkprijs

Melkprijzen januari 2020

In januari werd door de grote Europese zuivelondernemingen 14 cent minder per 100 kg melk betaald en een tiende procent minder dan in januari 2019. Een aantal zuivelondernemingen betaalden meer in januari en een aantal minder, zo veranderde aan het gemiddelde niet zoveel en dat is min of meer de trend van de laatste tijd.

Bij FrieslandCampina ging er 1,30 euro per 100 kg vanaf, bij Saputo Dairy UK 1,80 euro en bij Granarolo 1,90 euro. In Ierland en Frankrijk stegen de prijzen daarentegen. In de VS steeg de prijs voor de zogenoemde ‘Class III’ melk enorm in 2019, maar in januari ging er omgerekend maar liefst 5 euro per 100 kg vanaf.

De verwachting voor de komende twee maanden is wederom dat de melkprijzen redelijk stabiel blijven. De melkprijzen van Arla en FrieslandCampina zullen ligt stijgen. Bij Saputo Dairy UK gaat er in februari en maart 0,80 respectievelijk 0,60 van de prijs af. Daarna houdt Saputo de prijs gelijk tot juni.

Meer melk in de EU

In de EU groeide de melkplas in december 2019 met meer dan een procent, daarmee was de groei iets groter dan in de drie maanden ervoor. In 2019 werd uiteindelijk 0,6 procent meer geleverd in 2019 ten opzichte van 2018. In december eindigde ook de exponentiële groei in Ierland. De melkaanleveringen daalde er fors in het vierde kwartaal. De andere belangrijke zuivel-exporterende regio’s op de aardbol toonden wisselende beelden in december. In Nieuw-Zeeland was  er een half procent minder melk en in Uruguay maar liefst zes procent minder. In de VS en Argentinië pluste de productie echter, in Argentinië met maar liefst vier procent. Gezamenlijk produceerden de regio’s in 2019 een tiende procent meer melk dan in 2018.

Corona-virus

De Corona-crisis leidt tot veel onzekerheid op de markt. De zuivelnotaties laten voor elke categorie een prijsverlaging zien. De prijzen en verkopen hebben vooral te leiden onder het negatieve segment en niet zozeer onder de marktwerking zelf. Kopers zijn terughoudend en aankopen worden uitgesteld. Een ander gevolg van het Corona-virus is dat in China geen containers worden gelost wat kan leiden tot een wereldwijd containertekort.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?