Melkprijs

Melkprijzen september 2020

De berekende melkprijs die de grote  Europese zuivelondernemingen in september uitbetaalden komt op gemiddeld 32,99 euro per 100 kg standaardmelk. Dat  is 0,28 cent meer dan in augustus. Ten opzichte van september een jaar eerder daalde de melkprijs met 2,3 procent ofwel 0,79 euro.

September is de vierde maand op rij waarin de gemiddelde melkprijs stijgt. De stijgingen zijn maar klein, maar ze zijn er. In juni was het 0,10 eurocent per 100 kg,in juli 21, in augustus 20 cent en nu 28 cent. Vorig jaar stegen de melkprijzen ook met kleine stapjes na de zomer. De melkprijs waren opvallend stabiel in 2019. Dat had in 2020 ook de situatie kunnen zijn, maar de coronacrisis leidde tot prijsval in het voorjaar. Zelfs als de opwaartse prijstrend doorzet tot het einde van dit jaar, is het onwaarschijnlijk dat het negatieve prijsgat ten opzichte van 2019 nog wordt gedicht. Het lijkt erop dat de gemiddelde melkprijs in 2020 1 tot 2 procent lager uitkomt dan in 2019.

Optimisme

Het lijkt er wel op dat de melkprijzen verder stijgen de komende maanden. Geen van de zuivelondernemingen heeft aangekondigd dat de prijs gaat dalen. Enkele zuivelondernemingen hebben als wel prijsstijgingen aangekondigd. Bijvoorbeeld Arla van 0,50 euro in oktober en een euro in November. FrieslandCampina verhoogt in oktober ook met 0,50 euro, maar houdt de prijs stabiel in november. De prijzen die Saputo Dairy UK en DMK betalen zullen in oktober met 2,70 euro, respectievelijk 1,00 euro stijgen. Dat de prijs van Saputo zo fors stijgt is groot deels te danken aan een seizoensbonus.

Stabiele zuivelnoteringen

De stabiele ontwikkelingen van de melkprijzen correspondeert, niet verbazend, met een zuivelmarkt die ook erg stabiel is. Een voorspelling doen over de ontwikkelingen in de komende maanden is echter moeilijk. Een positief signaal is wel dat Fonterra recent de melkprijsverwachting voor het komende seizoen heeft bijgesteld naar boven met 1,70 euro per 100 kg standaardmelk.

Prijs daalt in VS

In de VS in de berekende melkprijs voor class III melk gedaald van 19,77 dollar in augustus naar 16,43 dollar in september voor een cwt, ofwel ‘hundredweight’ melk wat gelijk staat aan 45,36 kg. Deze class III melkprijs geeft meestal een goed beeld van de melkprijs die melkveehouders ontvangen.  De prijsklasse is gebaseerd op de kaasprijzen. Sinds de coronapandemie schoot de kaasconsumptie omhoog en daarmee de class III prijs, dat wilde niet zeggen dat elke melkveehouder voor elke kg melk zo’n hoge prijs ontving. Inmiddels is het tij gekeerd en de nadere kant op doorgeschoten; de class III prijs is 16,43 dollar, maar de gemiddelde betaalde prijs was 18,80 dollar wat overeenkomt met 35,64 euro per 100 kg standaardmelk.  De melkplas van de VS groeide in zowel juli als augustus met twee procent.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?