Management

Gemiddeld 15 procent meer betaald op GDT-veiling

Bij de eerste veiling van de ze maand op 2 maart van het internationale handelsplatform voor zuivelgrondstoffen, de Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, is de gemiddelde prijs over alle grondstoffen en biedingen met 15 procent gestegen tot 4.231 dollar per ton product. De totale verhandelde hoeveelheid was 25.554 ton en daarmee opnieuw minder dan bij de laatste veiling (26.883 ton) .

Vooraal bijgedragen aan de explosieve stijging van de waarden heeft de explosieve waardeontwikkeling van de in hoeveelheid belangrijkste producten volmelkpoeder (plus 25 procent) en boter (plus 13,7 procent). Deze prijsstijging kwam onverwacht en kan volgens berichtgeving van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra worden herleid tot sterke vraag vanuit China en zuidoost Azië. In detail hebben de prijzen zich als volgt ontwikkeld, aflopend naar de verhandelde hoeveelheid:

  • Volmelkpoeder: + 21,0 % tot 4.364 $ per ton (voorjaarspiek)
  • Mager melkpoeder : + 3,5 % tot 3.302 $ per ton
  • Boter: + 13,7 % tot 5.826 $ per ton (hoogte prijsniveau sinds oktober 2017)
  • Cheddar: + 1,3 % tot 4.280 $ per ton
  • Lactose: + 4,9 % tot 1.278 $ per ton
  • Watervrij melkvet/boterolie: + 7,4 % tot 5.929 $ per ton

In het jaar 2020 zijn aan de internationale veiling minder zuivelgrondstoffen verhandeld dan in 2019. Er ging voor 1,73 miljard euro onder de hamer door. Dat is 165 miljoen euro minder dan in 2019. Nadat de  werd in 2020 zes procent minder tonnage verhandeld dan in 2019. Dit voorjaar nam het tonnage echter weer met 15 procent toe. De dalende handelshoeveelheden werden veroorzaakt door de coronapandemie. Bij de tweewekelijks plaatsvindende veilingen werden leveringscontracten voor zuivelgrondstoffen uit acht productgroepen en in totaal 678.076 ton. Dat is 4.000 ton minder dan in 2019.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?