Management

Nieuw-Zeelandse veestapel moet krimpen

De Nieuw-Zeelandse veestapel moet voor 2030 met 15 procent krimpen. Een onafhankelijke commissie heeft ingrijpende maatregelen voorgesteld aan de Nieuw-Zeelandse regering. Die maatregelen zouden nodig zijn om de klimaatdoelen van 2050 te halen.

 De biogene methaanuitstoot moet voor 2035 met minstens 16 procent dalen vergeleken met 2018. Biogeen methaan is methaan uit biologische processen, bijvoorbeeld uitstoot door vee. De daling moet bijdragen aan het wereldwijde doel om de klimaatopwarming onder de 1.5 graden Celsius te houden. Daarvoor moet de veestapel in Nieuw-Zeeland volgens de commissie kleiner worden.

Volgens de commissie is het mogelijk de biogene methaanuitstoot met 12 tot 26 procent te verlagen voor 2030 en met 25 tot 59 procent voor 2050. De laagste percentages (12 en 25 procent) kan Nieuw-Zeeland bereiken door huidige en toekomstige technologie toe te passen. Het ontwikkelen van een methaanremmer zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het halen van de doelen. Om de hogere percentages te bereiken, zullen er dingen moeten veranderen in de veehouderij. Veehouders moeten overgaan op kleinere veestapels, betere fokkerij en een nauwkeuriger gebruik van meststoffen, legt de commissie uit.

Bronnen: AgE, New-Zealand Climate Control Commission

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?