Veevoer

Nederlands onderzoek methaanremmer Bovaer afgerond

Een nieuw veevoeradditief van DSM vermindert de methaanuitstoot per koe per kg voer met gemiddeld 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek naar het voeradditief Bovaer. Het onderzoek werd uitgevoerd op de Dairy Campus in Leeuwarden, door WUR.

Het onderzoek naar methaanemissie reducerende voeradditief Bovaer werd uitgevoerd op 64 Holstein-Frisian melkkoeien en duurde drie maanden. De wetenschappers onderzochten het effect van Bovaer met een lage en medium dosering van het voeradditief in drie verschillende rantsoenen die typerend zijn typisch voor de omstandigheden in verschillende regio’s in Nederland. Bij het onderzoek zijn naast DSM en Wageningen Universiteit en Research, ook FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers betrokken.

Een lage dosering Bovaer (60 milligram kg drogestof voer) zorgt voor 27 procent minder methaanuitstoot bij een rantsoen zonder maiskuil. Bij het hoogste aandeel maiskuil is dit 35 procent. Bij een medium dosering (80 milligram per kg drogestof voer) is dit 29 procent en 40 procent. Volgens DSM zorgt een kwart theelepel gemiddeld voor een emissievermindering van 30 procent.

Bovaer is een voederadditief voor koeien, andere runderen en herkauwers zoals schapen, geiten. Het additief is volgens de fabrikant in tien jaar tijd bedacht en ontwikkeld en werd en wordt als 3-NOP aangeduid wat het werkzame bestanddeel is. DSM heeft aanvragen ingediend om Bovaer te registreren in Europa en andere regio’s. De gegevens van het onderzoek dienen volgens DSM als onderbouwing voor een accreditatie van Bovaer in de klimaatmodule van de Nederlandse Kringloopwijzer.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?