Melkprijs

Melkprijzen januari 2021

Voor de achtste maand op rij is de gemiddelde melkprijs die werd betaald door de belangrijke Europese zuivelondernemingen gestegen. Sinds mei 2020 is er net geen vijf procent bijgekomen. Met gemiddeld 33,77 euro per 100 kg standaardmelk was de prijs in januari 34 cent hoger dan in december. Ten opzichte van januari 2020 ligt de prijs 0,52 euro lager.

De melkprijsontwikkeling voor de komende twee maanden blijft moeilijk te voorspellen. De zuivelmarkt ziet er positiever uit, dat is ook terug te zien in de hogere zuivelnotaties van de laatste weken. Wel is het beeld van de melkprijsontwikkeling voor de komende twee maanden wazig. Stijgingen worden dikwijls snel opgevolgd door dalingen en vice versa.

Nederland molk minder in januari

De hoeveelheid melk die in Nederland in de laatste vier maanden van 2020 werd geleverd was stabiel. In januari werd 1,19 miljard kg geleverd wat een daling van 1,4 procent betekent. Daarmee liep de levering na januari 17.000 ton achter op 2020. In de EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk, kam er echter een half procent bij in december. Als met al werd er in 2020 in de EU een procent meer geleverd dan in 2019.

In Australië bleef de productie in december met twee procent achter. In de VS kwam er ruim een procent bij, in Argentinië 7 procent en in Uruguay maar liefst 11 procent. De globaal belangrijke zuivelexporterende regio’s, inclusief de EU, molken in 2020 vijfenhalf miljard kg meer dan in 2019.

Zuivelnoteringen

De markt voor zuivelgrondstoffen werd een stuk dynamischer in januari. Na een stabiele tweede helft van 2020 stegen de boterprijzen flink in januari en februari. De hoge prijzen voor room spelen hierin een rol. Verder zijn de voorraden klein en ook het aanbod is beperkt. Ook mager melkpoeder is sinds januari onderhevig aan goede vraag, in februari stabiliseerden de prijzen door sterke concurrentie van de VS en door afzwakkende vraag. De (Nederlandse) notering voor vol melkpoeder steeg mee met de prijs voor boter en mager melkpoeder. De prijzen van Europese producten liggen nu onder de prijzen op de wereldmarkt, wat Europa kansen biedt in de concurrentiestrijd met de VS.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?