Melkprijs

Melkprijzen december 2020

De berekende melkprijs kwam in December 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kg standaardmelk, dat is 16 eurocent meer dan in november. In vergelijking tot december 2019 is de gemiddelde melkprijs 66 eurocent lager.

Opnieuw – en dat is al de zevende maand op rij – is de gemiddelde melkprijs licht gestegen. Het meest gestegen is de melkprijs van Glanbia, maar vooral door een seizoensbonus, de ‘early calving bonus’. Naast die van Glanbia gingen enkel de melkprijzen van FrieslandCampina, Müller en Sodiaal omhoog. Bij Danone en Saputo Dairy UK daalde de melkprijs, bij Saputo door de wisselkoers van pond ten opzichte van de euro. De class III melkprijs in de VS, omgerekend naar euro’s per kg standaard melk, daalde met niet minder dan 16,33 euro tot 31,90 euro.

Definitieve melkprijzen 2020 midden 2021

Nu de maandelijks melkprijzen tot en met december bekend zijn, is duidelijk geworden dat de gemiddelde melkprijs in 2020 met twee procent is gedaald ten opzichte van 2019. Daarbij moet opgemerkt worden dat de maandelijks uitbetaalde melkprijs van zuivelondernemingen niet de definitieve melkprijzen zijn. Vaak volgen nog nabetalingen op basis van winstverdeling (coöperaties) of ‘top-ups’ als de maandelijkse melkprijs lager was dan een benchmark. Dit wordt bekend in het begin van dit jaar en wordt meegenomen in het rapport met definitieve melkprijzen dat medio 2021 wordt uitgegeven.

Hoewel de zuivelmarkt duidelijk is aangetrokken, te zien aan de hogere prijsquotaties van zuivelgrondstoffen in de laatste weken, is het beeld in januari en februari wisselend. Zo zullen bijvoorbeeld de melkprijzen van Arla en FrieslandCampina in januari dalen met 1,20 en 0,90 euro. In februari gaat de prijs van FrieslandCampina echter weer omhoog en die van Arla blijft ongewijzigd. De melkprijs van Milcobel gaat in januari met 1,40 euro omhoog, die van Saputo zal tot maart ongewijzigd blijven.

27-1-2021 6-1-2021 Gemiddeld 2020
Boter 345 325 326
Vol melkpoeder 285 276 276
Mager melkpoeder 240 222 220
Weipoeder 93 81 72

Tabel 1. Officiële Nederlandse zuivelnoteringen.

Melkplas Nederland stabiel

De Nederlandse melkplas is vrij stabiel sinds september. In December lag het niveau op 0,3 procent na op dat van 2019. Over heel 2020 gezien is 1,2 procent meer gemolken dan in 2019.

De melkleverantie in de EU, inclusief Verenigd Koninkrijk, groeide met 1,1 procent in november, nagenoeg vergelijkbaar met de twee voorgaande maanden. In veel EU-landen steeg de productie in december. Ook over de maanden november 2019 tot november 2020 kwam het groeipercentage op 1,1 procent. In Ierland en Polen groeide de melkplas hard, terwijl deze kromp in Frankrijk en Duitsland.

In de andere belangrijke exporterende zuivelregio’s liet de zuivelmarkt uiteenlopende beelden zien. De productie in Oceanië was verrassend laag, in Nieuw-Zeeland werd twee procent minder gemolken en in Australië bleef ook groei uit. In de VS, Argentinië en Uruguay was de groei sterk. Gezamenlijk produceerden deze regio’s in de maanden januari tot en met november jongstleden 1,8 procent meer.

Dynamische zuivemarkt

Gedreven door vooral sentiment is de zuivelmarkt de laatste weken dynamischer geworden. De boterprijs steeg fors na een stabiele tweede helft van 2020. Ook de hoge prijs van room speelt hierin een rol. De goede vraag vanuit de retail naar boter in consumentenverpakkingen betekent dat er minder bulkboter gemaakt is. De prijs voor mager melkpoeder steeg fors in januari dankzij wereldwijd goede vraag. De prijs voor vol melkpoeder beweegt mee met de prijzen voor mager melkpoeder en boter. Nog steeds heeft Europa te maken met scherpe concurrentie van de VS.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?