Melkprijs

Melkprijzen februari 2021

In februari van dit jaar komt de gemiddelde berekende melkprijs op 33,98 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is iets meer dan in de maand januari, 21 cent om precies te zijn. Ten opzichte van februari 2020 lag de prijs in februari jongsleden 22 cent lager.

Februari 2021 is de negende maand op rij waarin de gemiddelde melkprijs die belangrijke Europese zuivelondernemingen betalen stijgt. Sinds mei 2020 is de gemiddelde melkprijs met 1,80 euro per 100 kg gestegen, dat is 5,6 procent. Bij Glanbia (Ierland) ging de prijs in februari het meest omhoog met 1,07 euro per 100 kg. De oorzaak van deze stijging is volledig toe te rekenen aan een hogere waardering voor vet en eiwit. De stijging van de prijs van Glanbia zou zelfs nog hoger zijn als de seizoensbonus niet verlaagd was. Ook bij Kerry, Saputo, FrieslandCampina en Dairygold steeg de melkprijs in februari behoorlijk. Vaak is de oorzaak een hogere waardering voor vet en eiwit, in het geval van FrieslandCampina voor lactose, bij Saputo (Verenigd Koninkrijk) van koersverschillen. Voor de leveranciers bleef de prijs stabiel. Hochwald verlaagde de prijs in februari het meest met een euro per 100 kg. Het Zwitserse Emmi doet niet mee met de vergelijking, maar daar ging zelfs 3,59 van de melkprijs af. De oorzaak is een verhoogde bijdrage aan de brancheorganisatie BOM met terugwerkende kracht.

VS

De class III melkprijs in de VS maakte in januari een grote sprong omhoog, maar in februari dezelfde stap terug. Koerswijzigingen zorgt ervoor dat de prijsdaling in de VS in euro’s beperkt lijkt. Fonterra kondigde begin maart aan dat de verwachtte melkprijs voor het lopende seizoen nog eens omhoog ging met zo’n 1,82 euro per 100 kg melk.

Optimisme

Ondertussen heerst er een voorzichtig optimisme op de zuivelmarkt. Op sommige plaatsen worden coronamaatregelen versoepeld wat de vraag kan stimuleren en de productie in Europa is gematigd, waardoor onbalans tussen vraag en aanbod niet op de loer ligt. Het is echter nog te vroeg voor voorspellingen. Wel hebben enkele zuivelondernemingen al melkprijsverhogingen voor maart en april aangekondigd.

Minder productie in Nederland

In februari werd in Nederland vijf procent minder geleverd, na correctie vanwege het schrikkeljaar in 2020, is het verschil nog twee procent. Daarmee was de krimp groter dan in januari. Het koude weer lijkt de oorzaak. In de eerste twee maanden van 2021 werd met 227 miljoen kg 3,3 procent minder geleverd dan in de eerste twee maanden van 2020. Naast in Nederland, vlakten ook in Duitsland en Frankrijk de productie af in januari en februari. In Ierland en Polen was enige groei te zien.

Globale markt

In andere belangrijke zuivelexporterende regio’s werd juist wel meer gemolken in januari, In Uruguay en Argentinië beide zes procent meer, in de VS twee procent en een procent in Nieuw-Zeeland. In Australië lijkt het herstel na droogte te zijn hervat. Het herstel stagneerde in het laatste kwartaal van 2020. Al met al molken de zuivelexporterende regio’s 0,8 procent meer in januari.

Zuivelnoteringen

De officiële Nederlandse zuivelnoteringen zijn wat dynamische geworden in 2021, maar de prijzen zagen er op 31 maart goed uit. De scherpe stijging van de boterprijs stagneerde half maart abrupt en werd zelfs gecorrigeerd. De prijs leek te hard te zijn gestegen en grote kopers zijn niet meer aanwezig op de markt wat resulteert in gematigde vraag. De prijs voor mager melkpoeder steeg in maart door na een stabiel februari. De markt lijkt echter weer te kalmeren, veel kopers zijn voorzien. De prijs voor vol melkpoeder steg met die voor boter en mager melkpoeder mee en stabiliseerde in maart onder invloed van lagere vetprijzen.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?