Management

GDT: Prijzen liggen ver onder niveau EU

Bij de veiling op 15 juni op het internationale zuivelhandelsplatform, Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland, is de gemiddelde prijs voor alle verhandelde producten en hoeveelheden voor de vijfde keer op rijk licht gedaald (min 1,3 procent ten opzichte van de veiling van begin juni). Gemiddeld werd 4.083 dollar per ton product betaald. De verhandelde product-hoeveelheid was met 21.522 ton minder dan bij de voorlaatste veiling; 22.825 ton.

Opnieuw hebben vooral Aziatische ondernemingen gekocht. Zij betalen op dit moment tot 200 dollar per ton meer voor mager melkpoeder uit Nieuw-Zeeland en de VS, dan voor kwaliteiten uit West-Europa. Ook de gemiddelde prijzen voor vol melkpoeder en boter liggen nog steeds boven het niveau van de EU-markt.

De lichte daling van de prijzen op de GDT kan worden teruggevoerd op prijsverlagingen voor de belangrijkste grondstoffen; vol melkpoeder, mager melkpoeder en boter.

De prijsontwikkelingen in detail, aflopend naar handelsvolume:

  • Vol melkpoeder: -1,8 procent tot 3.997 dollar per ton
  • Mager melkpoeder: -1,7 procent tot 3.356 dollar per ton
  • Boter: -1,7 procent tot 4.612 dollar per ton
  • Watervrij melkvet/boterolie: +0,6 procent tot 5.687 dollar per ton
  • Cheddar: +0,2 procent tot 4.328 dollar per ton
  • Lactose: +0,4 procent tot 1.240 dollar per ton

Tekst: Katrin Berkemeier – Bron: globaldairytrade.info

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?