Fokkerij

Gezondere koeien door genome editing

Wetenschappers hebben bij het rund genen geïdentificeerd die het geboorteverloop, de gezondheid op jonge leeftijd en de veerkracht van de stofwisseling van koeien maatgevend beïnvloeden.

“Enkele geïdentificeerde genoomsites kunnen in de toekomst zorgen voor verbetering van de diergezondheid” verklaart professor Ruedi Fries van de Technisch universiteit München en woordvoerder van het onderzoeksconsortium FORTiGe. Volgens Fries openen de onderzoeksresultaten ‘realistische perspectieven ter ondersteuning van de veehouderij in haar streven de diergezondheid en het dierwelzijn te verbeteren’.

CRISPR/Cas9

Voor de onderzoeken hebben de wetenschappers genoom-brede studies en de ‘genenschaar’ CRISPR/Cas9 ingezet. Met de hulp daarvan konden doelmatig DNA-bouwstenen in het erfelijke materiaal beschreven worden. Daarbij werden uitsluitend genetische veranderingen meegenomen, die ook als zodanig in de natuur kunnen voorkomen.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?