Management

Rabobank: 9 procent marktaandeel veganistische melkalternatieven in 2035

In een actuele marktprognose over het marktaandeel van plantaardige alternatieven voor consumptiemelk in de totale consumptie van melk en melkalternatieven in de EU en het Verenigd Koninkrijk, gaat Rabobank ervan uit dat de consumptie van melkalternatieven jaarlijks met 7 tot 8 procent stijgt tot 2035.

Met de door Rabobank verwachtte stijging van de consumptie van vegetarische melksubstituten, zal deze productcategorie op de gezamenlijke markt voor melk en melkalternatieven een aandeel van 9 procent hebben (4,4 miljoen ton) in 2035 tegen 3 procent nu (1,5 miljoen ton in 2020).

Om de groei van de melksubstituten qua hoeveelheid te realiseren in 2035, is in vergelijking tot 2020 500.000 ton aan graan, oliezaden en eiwitrijke planten nodig. Sojabonen en haver daarvoor kunnen zonder meer op de wereldmarkt worden betrokken. Voor amandelen en noten moet echter op schaarste worden gerekend.

Voor consumptiemelk rekent Rabobank tot 2035 met een jaarlijkse teruggang van 0,7 procent. Er wordt verwacht dat de verwachtte terugloop van de consumptie van verse melk door een groeiende vraag naar rauwe melk voor zuivelproducten – vooral kaas – meer dan uitgebalanceerd wordt. Onder de streep rekenen de banken met een jaarlijkse groei van de vraag naar melk met 0,2 procent.

Tekst: Katrin Berkemeier

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?