Algemeen

Biologische melkveehouderij heeft lagere ammoniakemissie

Gemiddeld realiseert de biologische melkveehouderij minder ammoniakemissie per hectare dan de gangbare melkveehouderij. Dat blijkt uit het rapport ‘Quick scan stikstofproblematiek en biologische veehouderij‘ van Wageningen Livestock Research.

Door de gemiddeld lagere emissie, kan de biologische melkveehouderij dus bijdragen aan een reductie van de ammoniakemissie in Nederland. De kanttekening die onderzoekers plaatsen, is het perspectief in de afzet van biologische producten. Die afzet is bepalend of en in welke mater gangbare bedrijven om zullen schakelen naar biologisch.

Met bijbehorende toename van grondgebondenheid en extensivering en lagere stikstofoverschotten per hectare kan het omschakelen naar biologische melkveehouderij  ook worden gezien als een bronmaatregel, stellen de onderzoekers. Biologische melkveebedrijven zijn geschikt als bufferbedrijf rondom Natura 2000-gebieden. Maar dat betekent niet dat gangbare bedrijven met een aangepaste bedrijfsopzet deze rol niet zouden kunnen vervullen, en ook niet dat biologische bedrijven uitsluitend moeten worden gezien als bufferbedrijf. (AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?