Gezondheid

Nauwkeurigheid automatische BCS bij koeien neemt toe

Automatische bodyconditiescore (BCS) heeft de potentie om nauwkeuriger te zijn dan de beoordeling van mensen. Daarnaast bespaart het arbeid. Het scoren van de lichaamsconditie van koeien vraagt om training en in het ideale geval gebeurt het steeds door dezelfde persoon. Dat schrijft het Amerikaanse vakblad Dairy Herd Management.

3D computer

In een gezamenlijke studie analyseerden Chinese onderzoekers, de universiteit van Kentucky en Alltech de nauwkeurigheid van een 3D computer in vergelijking met humane arbeid. De 3D computer scoorde van 94 koeien tweemaal daags de conditie. Dezelfde groep koeien werd één keer per week door drie medewerkers bekeken. Hieruit bleek dat automatische score van de lichaamsconditie de potentie heeft om nauwkeuriger te zijn dan wanneer mensen dit doen.

Nederlandse onderzoekers hebben een soortelijk automatisch systeem in 2019 geanalyseerd. Hierbij werd gescoord vanuit drie gezichtspunten in acht lichaamsregio’s. Hieruit bleek dat de nauwkeurigheid verbeterd kan worden wanneer het aantal kenmerken wordt uitgebreid.

Verbeterde vruchtbaarheid

Onderzoekers van de universiteit van Kentucky voorspellen dat het grootste voordeel van regelmatig conditie scoren een verbeterde vruchtbaarheid zal zijn. Koeien worden makkelijker drachtig als ze goed op lijn zijn. Daarnaast zullen ze beter hun energie managen en zal het aantal ziektegevallen verminderen.

Koeien die te vet of te mager zijn hebben kans op stofwisselingsziektes rond het afkalven. Waar te vette koeien meer last hebben van zware geboortes, worden te magere koeien juist minder snel drachtig.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?