Jongvee

Praktisch kalverspeelgoed

De redactie van Elite bekeek attributen voor in het kalverhok met het oog op attractiviteit, dagelijkse bruikbaarheid en hygiëne. De drie ‘kalverspeeltjes’ in dit artikel zijn met het oog op deze drie aspecten het meest interessant.

Wegens de voordelen voor het welbevinden voor de dieren en diermonitoring, kiezen steeds meer melkveehouders voor materialen of ‘kalverspeeltjes’ in de kalverafdelingen om de dieren bezig te houden. Welk ‘speelgoed’ kalveren vooral attractief vinden en geschikt is voor gebruik in de dagelijkse praktijk, heeft een groep melkveehouders getest in het kader van Duitse projecten waarin onderzoek en praktijk samen optrekken.

Hangende ruwvoerdispenser: attractief, maar kost tijd

Als het gaat om langdurende attractiviteit voor de kalveren, veranderlijkheid, hygiene en duurzaamheid komt een aan een ketting of touw hangende ruwvoerdispenser het best uit de bus. Qua werk dat je ermee hebt is het nadeel van deze dispensers dat je ze om de paar dagen moet hervullen. Een ruwvoerdispenser kost in de aanschaf zo’n 100 euro.

Een vrijhangende ruwvoerdispenser overtuigde zowel kalveren als melkveehouders het meest als effectief kalverspeeltje.

Takken van naaldbomen: zeer interessant voor de kalveren en goedkoop

Ook takken van naaldbomen zijn voor kalveren erg attractief en veranderlijk. Let er daarbij op dat niet-giftige en onbehandelde takken gebruikt worden, bijvoorbeeld van de spar en zilverspar. Je kunt de takken ophangen of aan de scheidingswanden bevestigen met een touw. De kalveren kragen er graag op en schuren zich aan de takken. De takken gaan maar beperkt mee en praktisch is het alleen uitvoerbaar als je snel en makkelijk aan gekapte naaldbomen kunt komen.

Kalveren knabbelen en schuren graag aan takken van niet-giftige naaldbomen zoals de spar en zilverspar.

Kalverborstel: spannend, duur, weinig werk

Als je een attribuut in het kalverhok wil dat lang meegaat, weinig tijd kost en voor de kalveren toch zeer attractief is, dan kom je uit bij een hangende kalverborstel. De aanschafkosten zijn echter het hoogst. Een mechanische zwenkend hangende kalverborstel kost tussen 300 en 400 euro, een elektrische tussen 800 en 1.000 euro. Als je zo’n kalverborstel hebt hangen, moet er bij mechanisch opstrooien op worden gelet dat de borstel niet vol raakt met stro dat zich erin wikkelt.

Ook jonge, kleine kalveren hebben maken al graag gebruik van een vrijhangende kalverborstel.

Tekst: Katrin Berkemeier – Foto’s: BLE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?