Management

GDT: prijs zuivel blijft stijgen

Op de tweede handelstermijn van november steeg de gemiddelde prijs van alle verhandelde zuivelproducten op het internationale zuivelplatform Global Dairy Trade met 1,9 procent tot 4.287 dollar per ton product. De verhandelde hoeveelheid lag met 30.397 ton hoger dan die van de vorige veiling. Toen werd 29.915 ton verhandeld. Als gevolg komt de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij in beter vaarwater.

Bij de laatste veiling waren volgens de voorman van de derivatenhandel voor de consumentengoederenproductie van Jarden, Mike McIntyre, meer verschillende kopers uit meerdere landen op de handelsvloer. Zoals gebruikelijk heeft vooral de Chinese vraag de prijzen omhoog gestuwd.

McIntyre is van mening dat de prijsontwikkeling vooral is terug te leiden naar krapte aan zuivelgrondstoffen en –producten op de markt. De positieve melkprijsontwikkeling wordt volgens de marktspecialist gedragen door de hoge prijzen voor vol melkpoeder. De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra heeft een melkgelduitbetaling voorspelt tussen 7,90 (4,87 euro) en 8,90 Nieuw-Zeelandse dollar (5,48 euro) en gemiddeld 8,40 Nieuw-Zeelandse dollar, ofwel 5,18 euro per kg vet en eiwit. Dat is de hoogste prijs sinds het melkjaar 2013/2014. Volgens Fonterra-baas Mike Hurrell is ook dit het logische gevolg van veel vraag en niet al te ruim aanbod van melk.

Bovendien hebben de prijzen aan de beurs in Nieuw-Zeeland een nieuw record bereikt. De koers van melkfutures bereikte het niveau van 9,07 Nieuw-Zeelandse dollar (5,60 euro) per kg vet en eiwit voor een contract dat vervalt in september 2022. Daarmee gaat de koers voor het eerst in de vijf jaar die hij bestaat door de negen dollar. Ook deze koers is volgens McIntyre terug te voeren op de goede ontwikkeling van de prijs voor vol melkpoeder door de krapte op de markt,

De prijsontwikkeling aan de Global Dairy Trade in detail, aflopend naar handelsvolume:

  • Vol melkpoeder: +1,9 procent tot 3.987 dollar per ton
  • Mager melkpoeder: +1,4 procent tot 3.676 dollar per ton
  • Butterolie/watervrij melkvet: +1,3 procent tot 6.472 dollar per ton
  • Boter: +3,5 procent tot 5.534 dollar per ton
  • Cheddar: +2,2 procent tot 5.162 dollar per ton
  • Lactose: +1,6 procent tot 1.299 dollar per ton

Bronnen: globaldairytrade.info, rural-life.nz, agrarzeitung.de

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?