Veevoer

Overzicht voeradditieven voor verlagen methaanemissie

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar toevoegmiddelen voor veevoeding die de uitstoot van methaan door runderen verminderen. Er zijn veel opties die zowel voor- als nadelen hebben en elk verschillen in de hoeveelheid methaanreductie.

Ermias Kebreab, onderzoeker aan de universiteit van California, sprak dit voorjaar op de Golden State Dairy Management Webinars over methaanemissie door de productie van zuivel. Hij geeft aan dat vee 14,5 procent van de wereldwijde broeikasgassen uitstoot en dat daarvan 30 procent afkomstig is van pensfermentatie.

Volgens Kebreab zijn de toevoegmiddelen onder te verdelen in twee groepen; remmers en darmmodificatoren. In de groep remmers vallen onder andere zeewier en Bovaer van DSM. Onder darmmodificatoren vallen looizuur en essentiële oliën.

Een veehouder in Canada merkte op dat koeien die zeewier aten het beter deden dan andere koeien. De zeewiersoort Asparagus taxiformis heeft de eigenschap methaan te reduceren. Uit onderzoek blijkt dat koeien die één procent van hun rantsoen zeewier gevoerd krijgen, een methaanreductie hebben van 67 procent. Bij een betere kwaliteit zeewier kan de veehouder de gift verlagen naar 0,5 procent en is er sprake van 80 procent reductie.

DSM ontwikkelde een additief dat Bovaer heet. Er is onderzoek gedaan naar het effect bij zowel vlees- als melkvee. Bij vleesvee behaalde Bovaer een reductie van 20 tot 25 procent en bij melkvee tot 40 procent.

Een voorbeeld van een darmmodificator is druivenpulp. Aldus Kebreab. Deze pulp bevat looizuur, wat de methaanemissie vermindert. Een bijkomend voordeel is dat de melkproductie toeneemt bij het voeren van de pulp.

Het zogenaamde Mootral is gebaseerd op knoflook- en citrusextract. De veehouder dient per dag 15 gram toe te voegen, waarna na 12 dagen een reductie te zien is van 23 procent.

In Amerika wordt door 10 tot 13 procent van de veehouders een ionendrager gebruikt. Dit werkt echter voor zes weken. Daarna is er geen reductie meer.

Tenslotte kan de veehouder 16 procent reductie behalen door het gebruik van nitraten. Een nadeel hierbij is dat deze in grotere hoeveelheden giftig zijn voor de koe.

Over de auteur: Klariena Flikweert
Klariena Flikweert is geboren in 2001 en komt van het Zuid-Hollandse platteland. Ze studeert Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool te Dronten en haalt...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?