Management

Nieuw-Zeeland: Fonterra voorspelt record melkprijs

De stijgende prijzen van zuivelproducten op de wereldmarkt zullen in het lopende boekjaar 2021/2022 zeer waarschijnlijk leiden tot een hoog inkomen voor melkveehouders in Nieuw-Zeeland. Fonterra, verreweg de grootste zuivelfabriek van het land, heeft haar leveranciers recordbetalingen beloofd.

De melkprijsprognose is voor de tweede keer dit seizoen, dat loopt tot eind mei 2022, verhoogd. De coöperatie verwacht nu dat de vergoeding voor vet en eiwit tussen de 5,08 en 5,44 euro per kilogram zal liggen. Dit betekent dat de voorspellingen 42 cent hoger zijn dan in juni, aan het begin van het seizoen.

Volgens Miles Hurrell, algemeen directeur van Fonterra, is de stijging van de melkprijzen het gevolg van ‘een aanhoudend sterke vraag naar zuivelproducten in een tijd waarin het wereldwijde aanbod beperkt is’. De hoge veevoerprijzen in de VS hadden de stijging van de melkproductie daar afgeremd en ook de melkproductie in Europa was lager dan verwacht. In Nieuw-Zeeland zelf lagen de leveringen de afgelopen maanden zo’n drie procent onder het niveau van vorig jaar.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?