Management

Rusland: QR-code op verpakking om vervalsing te stoppen

Rusland introduceert een digitale etiketteringsplicht doormiddel van QR-codes op verpakkingen van voedsel om vervalsing van etiketten op zuivel en andere voedingswaren tegen te gaan.

Het nieuwe voedselveiligheidssysteem ‘Chestny ZNAK‘ wordt in het leven geroepen om traceerbaarheid binnen de hele Russische voedselketen mogelijk te maken. Daarmee wil Rusland de verkoop van vervalste producten aan consumenten voorkomen. Fabrikanten, importeurs, groothandelaren, detailhandelaren en de gastronomie moeten in het nieuwe systeem worden geregistreerd. Ook zuivelproducten, die een houdbaarheid van meer dan 40 dagen hebben, zullen worden opgenomen in het systeem. Rusland wil dit voornemen voor 2023 tot uitvoering brengen.

Volgens de federale toezichthouder voor dier- en plantgezondheid in Rusland representeerde 16 procent van de onderzochte monsters van zuivelproducten niet de door de fabrikant geclaimde kwaliteit en schond daarmee de levensmiddelenverordeningen. Het vervalsen van etiketten van voedingsmiddelen, ook van andere producten dan zuivel, wordt in Rusland sinds december 2021 bestraft met een geldboete tot 400.000 roebels (4.800 euro) en gevangenisstraffen tot drie jaar.

Bron: AgE – Foto: Leslie Seaton from Seattle, WA, USA, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?