Management

Weidegang in 2021 verder toegenomen

Het aantal melkveebedrijf dat weidegang toepast is in 2021 opnieuw toegenomen. Dat meldt ZuivelNL. Het aandeel steeg van 83,7 procent in 2020 naar 84 procent in 2021.

In het Convenant Weidegang-partners is in 2015 afgesproken de neerwaartse trend in weidegang om te buigen in een stijging. Het doel dat de sector destijds heeft gesteld is 81,2 procent. Dat is op dit moment ruimschoots gehaald.

Er zijn twee vormen van weidegang die melkveehouders kunnen toepassen. Volledige weidegang of deelweidegang. In 2021 is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laat lopen, volledige weidegang dus, toegenomen. Het aandeel van melkveebedrijven dat aan deelweiden doet, dus een deel van de veestapel naar buiten doet, is afgenomen.

Het Convenant Weidegang is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van melkveehouders en zuivelondernemingen om de zuivelketen verder te verduurzamen. De Duurzame Zuivelketen wordt gefinancierd door ZuivelNL. Meer dan tachtig partijen hebben het Convenant Weidegang ondertekend, waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?