Gezondheid

Melkrobot: celgetal hoger

Uit analyses van celgetallen op melkveebedrijven door de zogenoemde ‚landbouwkamer’ van de deelstaten Opper- en Neder-Oostenrijk, blijkt dat tankmelkcelgetallen van melkveestapels die met robots gemolken worden, gemiddeld 20.000 tot 30.000 cellen hoger ligt dan bij veestapels die conventioneel worden gemolken.

Adviseur Mathias Harsch van LAZBW Aulendorf (D) presenteerde de celgetallen van de twee noordelijkste deelstaten van Oostenrijk gedurende 2021 tijdens een online seminar over uiergezondheid.

In de studie werden tankmelkcelgetallen van 3.563 conventioneel melkende melkveebedrijven in de deelstaat Opper-Oostenrijk meegenomen. Het gemiddelde celgetal van deze bedrijven is 212.000 cellen per milliliter melk. De 427 bedrijven met een melkrobot hadden gemiddeld 233.000 cellen per milliliter melk. Vergelijkbare resultaten vond de landbouwkamer in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Volgens Harsch zijn deze data in Duitsland niet beschikbaar voor een dergelijke vergelijking.

Wat robotbedrijven volgens Mathias Harsch moeten doen voor gezonde uiers, is tenminste één maal per maand het celgetal van elke individuele koe testen. “Celgetalmeting op kwartierniveau is lonend, omdat dit resultaat nauwkeuriger en fijngevoeliger is dan de uiergezondheid beoordelen aan de hand van geleidbaarheid, kleur van de melk of temperatuur.”

Celgetal: vacuüm en opvoerhoogte melk van significant belang

MCC-Vlaanderen en ILVO (Control-project) hebben een studie gedaan naar het verband tussen melkkwaliteit en type melkinstallatie in 2017. Hiervoor werden meer dan 4.000 meet- en adviesrapporten van melkinstallaties en melkrobots vergeleken met het tankmelkcelgetal. De bedrijven met een melkrobot hadden met 200.000  cellen het hoogste celgetal. Bedrijven met een zij-aan-zijmelkstal met 182.000 cellen het laagste. Uit de analyses zijn twee significante verklaringen gebleken; zowel een hogere opvoerhoogte van de melk als een hoger bedrijfsvacuüm, verhoogt het celgetal.

Soms ook celgetaldaling bij robot

In Nederland was het gemiddelde celgetal 186.000 cellen per milliliter melk in 2021. Alfa Accountants publiceerde in september 2021 dat het celgetal van bedrijven die overstapten van conventioneel melken naar automatisch melken, in het tweede jaar na de overstap een acht punten lager celgetal hadden en een ruim 800 kg hogere melkproductie per koe.

Tekst: Silvia Lehnert en Wilbert Beerling

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?