Gezondheid

Onderzoekers VS werken aan sneltest BRD

Wetenschapper Mohit Verma van Purdue University werkt met zijn onderzoeksteam aan een sneltest die binnen een uur kan aangeven of een rund besmet is met de bacteriesoorten Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica en Histophilus somni die bijdragen aan het ontstaan van BRD (bovine respiratory disease).

Op basis van pH-verandering

Op dit moment bestaat de sneltest uit een neusswab die volgens de LAMP-methode wordt geanalyseerd. Met deze methode vermeerdert DNA (amplificatie) van de bacterie als dit aanwezig is. Daardoor neemt de hoeveelheid nucleïnezuur toe en wordt detecteerbaar door een pH-verandering waardoor het testmedium van kleur verandert. LAMP staat voor lus-gemedieerde isotherme amplificatie en wordt als alternatief voor en PCR-test beschouwd.

In proeven die de onderzoekers deden, was de testuitslag van de swabtest in 60 tot 100 procent van de gavallen gelijk aan de uitslagen van de PCR-test.

BRD-verwekker binnen uur vaststellen

De swabmonsters worden in testmedium in warm water van 65 graden Celsius geanalyseerd wat zorgt voor de chemische reactie, maar de onderzoekers menen dit volgend jaar met teststroken die reageren op zuur te kunnen doen. Met deze test is insturen van monsters naar een laboratorium niet meer nodig en het analyseren van het monster vraagt geen verdere be- of verwerking. De dierenarts of dierverzorgers kunnen op het bedrijf testen en weten binnen een uur of het dier één van de bacteriën bij zich draagt. Deze test is nu gericht op vleesvee en herkent slechts drie BRD-veroorzakers: Mannheimia haemolytica en Histophilus somni. Mycoplasma bovis en het Pi-3-virus zijn ook zeer relevant. Maar, stellen de wetenschappers in het onderzoeksrapport, “Als we deze test op meer doelen gaan richten, zoals bijvoorbeeld antimicrobiële resistentie, virussen en Mycoplasma bovis, kan de test helpen bij het selecteren van de juiste behandeling bij BRD.

Mohit Verma van Purdue University’s ontwikkelt een sneltest om met pakweg een uur de BRD-verwekker te identificeren.

Foto’s: Purdue University/Tom Campbell

Bronnen: Veterinary Research, Bovine Veterinarian, perdue.edu

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?