Veevoer

Melasse tegen negatieve energiebalans

In het begin van de lactatie lopen de melkkoeien meer risico op subklinische ketose. Met vloeibaar krachtvoer in de robotbox kan dit worden tegengegaan.

Canadese wetenschappers hebben met een onderzoek vastgesteld dat extra melasse koeien in veestapels, die automatisch worden gemolken, kan helpen de kritische fase van de negatieve energiebalans aan het begin van de lactatie makkelijker te doorstaan.

De wetenschappers onderzochten 390 koeien in de eerste 60 lactatiedagen die automatisch werden gemolken. Deze koeien kregen krachtvoer of alleen als brok, of als brok in combinatie met een vloeibare mix van suikerriet- en suikerbietenmelasse. Meerkalfs koeien kregen per dag 1,6 kg melassemix en eerstekalfskoeien 1,4 kg.

Koeien die naast pellets melasse kregen hadden op alle testdagen een lagere BHB-waarde dan de koeien die het niet kregen. Bij koeien die geen extra melasse kregen werd anderhalf keer zo vaak subklinische ketose vastgesteld. Zonder het extra vloeibare krachtvoer verloren de koeien 1,2 keer meer aan lichaamsconditie dan de koeien die het wel kregen. De wetenschappers vermoeden dat de extra energie in de melasse direct aan de melkproductie beschikbaar komt. Daardoor gaat minder energie verloren aan het in stand houden van de lichaamsconditie. De gift van melasse via de melkrobot kan er ook bij helpen aan de verhoogde voedingsstoffenbehoefte van de koeien te voldoen en zo een negatieve energiebalans tegenwerken.

Bron: Moore et al. (2020)

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?