Veevoer

Koeien & Kansen bedrijven halen 62 procent eiwit van eigen land

Koeien & Kansen deelnemers hebben in 2021 gemiddeld 62 procent van het gevoerde eiwit van eigen land gehaald. Dat meldt Wageningen University & Research. Het doel van de bedrijven is om minimaal 65 procent van het gevoerde eiwit van eigen land of binnen een straal van twintig kilometer om het bedrijf te halen.

Voorheen het percentage eiwit van eigen land voor het project Koeien & Kansen berekend door de totaal geoogste hoeveelheid eiwit (incl. aankoop binnen een straal van 20 km) binnen een jaar te delen door de totaal gevoerde hoeveelheid eiwit. Bij deze rekenmethode telde dus ook het eigen geteelde voer mee dat werd verkocht en het voer dat in de voervoorraden terecht kwam. Vanaf 2021 is de rekenmethode voor eiwit van eigen land iets aangepast. Nu telt alleen het eiwit van eigen land mee dat ook daadwerkelijk is gevoerd. Dus als er bijvoorbeeld veel gras is gewonnen dat niet is gevoerd, maar verkocht of in de voorraad zit, dan leidt dit niet tot een hoger aandeel eiwit van eigen land. Deze manier van rekenen zorgt er volgens de WUR voor dat het percentage eiwit van eigen land minder varieert tussen jaren en meer afhankelijk is van het voerregime.

In 2021 halen Koeien & Kansen-bedrijven gemiddeld 55,5 procent van het gevoerde eiwit van eigen land. Daarnaast bestaat het rantsoen nog voor 6,8 procent eiwit dat binnen een straal van 20 km van het bedrijf is aangevoerd. Vijf van de Koeien & Kansen-bedrijven hebben het doel van 65 procent gehaald vorig jaar.

Bron: Wageningen University & Research

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?