Veevoer

Hogere VEM-waarde bij roterend standweiden

In vergelijking met stripgrazen en omweiden geeft Nieuw Nederlands Weiden, ofwel roterend standweiden, een vlakker verloop van de VEM-waarde. Gemiddeld ligt deze 20 VEM hoger dan de andere weidesystemen. Dat meldt Wageningen University & Research.

Uit in totaal 457 monsters van vers gras op 12 melkveebedrijven blijkt dat er overdag gemiddeld 50 gram suiker gevormd wordt. De uitkomsten van de monsteranalyses moeten extra aanknopingspunten om te sturen op een lagere emissie voor zowel methaan als ammoniak.

Bij de data-analyse van de VEM-waardes in alle monsters is naar voren gekomen dat de gemiddelde voederwaarde van het verse gras tot 1 juni beduidend hoger ligt dan de monsters die later in het seizoen zijn genomen. Ook het beweidingssysteem heeft invloed om de energiedichtheid van het gras. In vergelijking met omweiden en stripgrazen geeft roterend standweiden (Nieuw Nederlands Weiden) een vlakker verloop van de VEM-waarde door het weideseizoen heen en gemiddeld ligt deze 20 VEM hoger dan de andere systemen. Het constante grasaanbod, in een korter gewas, dagelijks roterend op een ander perceel gras, lijkt een logische verklaring voor deze trend.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?