Markt

FrieslandCampina verhoogt garantieprijs met 4 euro

FrieslandCampina verhoogte de garantieprijs van mei met 4 euro in vergelijking met vorige maand. De prijs komt daarmee uit 51,50 euro. De stijging is volgens de zuivelverwerker gebaseerd op hogere melkprijzen van enkele referentiebedrijven in de afgelopen periode en de verwachting dat de boerderijmelkprijzen van de referentiebedrijven verder zullen stijgen door het achterblijven van de melkaanvoer in de Europese Unie en de aanhoudende vraag naar zuivelproducten.

Deze maand is de eiwitwaarde 842,29 euro, de vetwaarde 421,15 euro en de lactosewaarde 84,23 euro per 100 kg. De gemiddelde FrieslandCampina-garantieprijs voor 2022 tot en met mei bedraagt 47,50 euro per 100 kg melk. De garantieprijs geldt voor 100 kg melk met standaardgehaltes 3,57 procent eiwit, 4,42 procent vet en 4,53 procent lactose, exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 850.000 kg melk op jaarbasis.

Op basis van de maandelijkse garantieprijs ontvangt een lid-melkveehouder melkgeld. Het melkgeld is gebaseerd op de hoeveelheid en het eiwit-, vet- en lactosegehalte van de geleverde melk van het desbetreffende melkveebedrijf. Het verschil tussen de garantieprijs en het melkgeld ontstaat door de verrekening van de vaste kosten van 0,18 euro.

Bron: FrieslandCampina

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?