Markt

Vraag naar zuivel lijkt niet te lijden onder deltavariant

De vraag naar zuivel lijkt niet te lijden onder de aanwezigheid van de deltavariant en de strenge lockdowns in Zuidoost-Azië. Dat schrijft de Rabobank in de zuivelupdate van begin september. In grote delen van de wereld constateert de bank hoge melkprijzen, maar ook een stijging van de kosten.

Europa

In 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk is de melkproductie ligt gegroeid. De overstromingen, hittegolven en bosbranden die recent plaatsvonden, hebben nauwelijks effect op de melkproductie. Rabobank verwacht voor heel 2021 lagere melkvolumes in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In Ierland, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk wordt juist een toename verwacht.

De gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen steeg met 1,1 procent tot 35,92 euro per 100 kilogram melk in juli. Door hogere voerkosten en inflatie bleven de marges klein. Rabobank verwacht voor de komende drie maanden een relatief stabiele melkprijs.

De prijs van basiszuivel zakte in de zomermaanden iets. Dit kwam door de lage handelsvolumes en terughoudende kopers op de markt. Ondanks dit gegeven liggen de prijzen van veel soorten basiszuivel nog steeds op een bovengemiddeld niveau. Rabobank verwacht hierin een stabilisatie richting het einde van 2021. De vooruitzichten voor de Europese vraag naar zuivel zijn positief. Restaurants en andere horecagelegenheden profiteerden van de versoepelingen in de afgelopen zomermaanden. De omzet is nog niet vergelijkbaar met die in 2019, maar het gat wordt kleiner.

De melkproductie in Nederland daalde in mei licht vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In juni en juli zette dit door. In de maanden april tot en met juni is een kleine toename in het aantal slachtingen te zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Richting het einde van 2021 verwacht Rabobank een daling in melkproductie. De melkprijs daarentegen blijft naar verwachting stabiel.

China

Het afgelopen jaar groeide de binnenlandse melkproductie in China met 7,6 procent. Ook richting het einde van het jaar verwacht de Rabobank verdere uitbreiding. De melkprijzen in het land zijn op recordhoogte waardoor de Chinese melkveehouderij winstgevend is. Dit stimuleert verdere groei en investering. In combinatie met een sterke uitbreiding sinds 2019 en een hoge import in het eerste halfjaar van 2021, is het aanbod in China groter dan de vraag. Daarom verwacht Rabobank een daling van 18 procent in de importbehoefte.

Verenigde Staten

De melkproductie in de Verenigde Staten blijft groeien, maar door de hoge voerkosten stijgen de marges niet mee. Het aantal melkkoeien daalde in de maanden juni en juli na een groeiperiode van 12 maanden. Deze afname kan aanhouden door een verwachte dalende melkprijs in combinatie met hoge voerkosten.

Nieuw-Zeeland

De melkprijs in Nieuwe-Zeeland blijft over het algemeen gunstig door het hoge prijsniveau van Fonterra. Dit stimuleert groei. Melkveehouders houden extra koeien uit het vorige seizoen aan en halen het afkalfmoment naar voren. De melkproductie is op deze manier het hoogst in de periode dat de weersomstandigheden het meest gunstig zijn.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?