Markt

Fonterra stelt melkprijs weer naar boven bij

Als reactie op de recente krachtige prijsstijgingen aan het de internationale GDT-veiling in Nieuw-Zeeland heeft het eveneens Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra voor de derde keer in het melkjaar 2020/2021 de mellkprijsprognose verhoogd.

Op 5 maart maakte Fonterra bekend dat de uitbetalingsprijs in het nog tot 31 mei durende seizoen tussen 7,30 NZ$ (4,39 ruro) en 7,90 NZ$ (4,75 euro) per kg ‘milk solids’ zal liggen.

Daarmee is de prognose van februari met 0,40 NZ$ (0,24 euro) en de aan het begin van het seizoen geprognosticeerde melkprijs met 1,20 NZ$ (0,72 euro) overtroffen. Samen met de aangekondigde vergoeding op de ledenaandelen kunnen de Nieuw-Zeelandse melkveehouders die aan Fonterra leveren een recordmelkprijs ter hoogte van 7,90 NZ$ (4,75 euro) per kg ‘milk solids’ verwachten.

Gedreven door vraag uit Azië, marktrisico’s blijven

Fonterra-directeur Miles Hurrell verklaarde dat de correcties op melkprijsprognose marktgedreven zijn:

De importbehoefte in China alsook in Zuidoost Azië en het middenoosten is groot. “China’s sterke economische herstel na de coronapandemie heeft geleid tot een sterke groei van de vraag naar zuivelproducten wat we terugzien in de verkopen tijdens het Chinese Nieuwjaar”, vertelde Hurrell. “Wat we echter ook zien is dat klanten meer producten dan normaal willen kopen om het risico op vertraging in de globale leveringsketens te verkleinen.”

Hurrell wees echter ook op marktrisico’s. Zo zal zou in de EU en in de VS de melkproductie seizoensmatig stijgen en er blijven effecten van de coronapandemie merkbaar in belangrijke markten. Vanwege aanhoudende onzekerheden is daarom ook de spanne van de actuele melkprijsprognose met 0,60 NZ$ (0,36 euro) breed gehouden.

Tekst: Katrin Berkemeier – Bron: AgE

Omrekenkoers: 1 $ = 0,8297 euro, 1 NZ$ = 0,6014 euro

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?