Management

Prognose 2022: Oekraïense melkplas halveert

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari zijn in Oekraïense zo’n 50.000 melkkoeien door oorlogsgeweld en de gevolgen van de oorlog aan hun einde gekomen. Prognoses voorzien een halvering van de melkplas.

In de eerste drie maanden sinds de Russische invasie in Oekraïense zijn zo’n 50.000 melkkoeien door aanvallen en andere gevolgen van de oorlog, zoals tekort aan voer, kapotte stallen en gebrek veterinaire dienstverlening gestorven.

De algemeen directeur van de AVM, Anna Lavrenyuk, vreest dat zelfs in het meest optimistische scenario, tot aan het einde van het jaar nog eens 20.000 melkkoen zullen omkomen. Afhankelijk van de verdere ontwikkeling in de oorlogsregio, vermoedt ze dat dit getal ook de 100.000 zou kunnen overschrijden.

42 procent van de tot dusver geproduceerde melk wordt in 10 van de 24 Oblasten (regeringsgebieden) geproduceerd. Deze gebieden liggen op het moment volledig of groot deels in de gevechts- of bezette zone. Hier worden melkproductieverliezen van zo’n 50 procent verwacht. Lavrenyuk gaat ervan uit dat de geproduceerde hoeveelheid melk in het door Kiev gecontroleerde deel van het land dit jaar tot zo’n twee miljoen ton zal dalen. In 2021 ging het om 4,75 miljoen ton.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?