Management

Bioland eist vaste prijs voor biologische melk van 69 cent

Bioland, de vereniging van 10.000 spelers in de regionale biologische voedselketen in Duitsland en de provincie Zuid-Tirol van Oostenrijk, eist een vaste prijs voor biologische melk van de zuivelondernemingen.

Bioland voert gesprekken over een vaste prijs voor biologische melk van 69 eurocent voor de produceten. Dat  liet de vereniging net voor de de beurs Biofach in Neurenberg weten. De vereniging van ketenpartijen ziet goede kansen de gestelde eis vast te houden. Artikel 2010a van de gemeenschappelijke marktverordening staat namelijk uitzonderingen toe op het verbod op kartelvorming en het overeenkomen van een richtprijs.

De achtergrond van de discussie die Bioland voert, is de grote terugval in vraag naar biologische melk in de handel en de daarmee verbonden omzetverliezen. Marktspecialisten vermoeden dat deze terugval alle te maken heeft met de enorme prijsstijging van 48 procent. De winkelprijs voor volle biologische melk is gestegen van 1,09 tot 1,69 euro per liter. Het vermoeden bestaat, dat de handel een grotere buffer heeft aangelegd om zich in te dekken tegen scherpere voorwaarden vanuit de zuivelondernemingen.

Foto: Bioland

Bronnen: az, lz 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?