Markt | Melkprijs

Wereldwijde zuivelhandel stijgt 3 procent per jaar

De wereldwijde zuivelhandel zal tot 2030 gemiddeld met drie procent per jaar toenemen. Dat meldt de Rabobank in de melkveevisie. De groei is vooral te danken aan de bevolkingsgroei. Ook is er in sommige regio’s meer te besteden.

Volgens de Rabobank blijven melkpoeders en kaas de belangrijkste zuivelproducten voor Nederland. De zuivelexport uit Nederland zal dan ook toenemen in de Europese Unie. Daarnaast blijven China en Taiwan de voornaamste importmarkten voor zuivelproducten. Ook Afrika en Zuidoost-Azië doen een duit in het zakje. Volgens de Rabobank zijn deze regio’s goed voor zestig procent van de wereldwijde vraag naar zuivel tussen 2020 en 2030. De belangrijkste exporterende markten zijn de Europese Unie, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

De groeiende vraag naar plantaardige zuivelproducten zal volgens de Rabobank een beperkte invloed hebben op de melkvolumes. De groei van die producten is, zo meldt de bank, niet te vergelijken met alle zuivelcategorieën. Het marktaandeel in de Europese Unie ligt voor vloeibare alternatieven momenteel rond de 4,5 procent en stijgt volgens de Rabobank naar ongeveer 13,5 procent in 2035. Voor alle zuivelalternatieven samen wordt een marktaandeel van 2,3 procent voorzien in 2035.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktMelkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?