Melkprijs

DOC verlaagt melkprijs met 7,55 euro

De maximale voorschotmelkprijs van DOC Kaas voor de maand maart bedraagt 49,73 euro per 100 kg. Dat betekent een daling van 7,55 euro ten opzichte van februari. De prijs geldt bij een jaarleverantie van 1.100.000 kg melk met 4,45 procent vet en 3,58 procent eiwit.

De belangrijkste reden voor de daling is volgens DOC de aanblijvende vraaguitval door de retail voor de witte zuivel en kaas en anderzijds de hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa. Retailcontracten worden voor perioden van een half jaar afgesloten en de recent afgesloten retailprijzen liggen op een hoog niveau. Maar de volumes worden bij lange na niet afgenomen door de retailers als gevolg van vraaguitval van consumenten. Ditzelfde geldt voor de afzetvolumes naar de industrie, ook deze liggen op een lager niveau. Hierdoor moeten andere afzetkanalen worden gezocht op de internationale markten tegen lagere opbrengstprijzen.

De prijzen lijken, zo meldt DOC, inmiddels te stabiliseren. Dat geldt voor zowel de grondstoffenmarkt als de melktermijnmarkt. Als deze ontwikkelingen de komende weken doorzetten, draagt dit bij aan een stabilisering van de melkprijs. DOC laat weten de lagere melkprijzen van februari en maart te betreuren.

De gemiddelde maximale melkprijs van DOC Kaas over de maanden januari t/m maart is 57,38 euro. De prijs van FrieslandCampina is voor diezelfde periode 55,50 euro.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Melkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?