Jongvee

Duitsland: wat moet een kalf van 28 oud dagen opbrengen?

In Duitsland mogen kalveren sinds 1 januari 2023 pas vanaf 28 dagen van het bedrijf af waar ze geboren zijn. Door deze zogenoemde 28-dagen-regeling, moet de markt zichzelf opnieuw uitvinden. De prijzen voor de kalveren die nu dubbel zo oud zijn als de handelaar ze ophaalt, zijn weliswaar gestegen maar nog niet zover dat de marges voor de melkveehouder gelijk blijven.

Voor een 28 dagen oud Holstein-kalf wordt zo’n 40 euro meer betaald dan eind vorig jaar voor een kalf van 14 dagen oud. Dat stelt Dr. Albert Hortmann-Scholten van LWK Nedersaksen, alsook dat deze prijsstijging ‚te weinig’ is. Analisten gaan er vanuit dat de fase waarin de nieuw prijzen zich moeten ‘settelen’ eind maart voorbij gaat en dat de prijstendens daarna stijgende zal zijn.

Lichte kalveren zijn nu nog moeilijker te verkopen dan voorheen. De mesters hebben nu immers 14 dagen minder de tijd om de achterstand in te halen. Naar vitale, zware kalveren zou echter veel vraag zijn. Voor een Holstein-kalf van 28 dagen in de gewichtsklasse van 70 tot 75 kg zou 170 tot 180 euro worden betaald. In de markt zou er vraag zijn naar afrekening per kg levend gewicht.

Tekst: Katrin Schiewer

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?