Jongvee

Fonterra stopt doden van bobby-kalveren

De Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra wil op korte termijn middels leveringsvoorwaarden uitsluiten dat stierkalveren en andere kalveren die niet voor de toekomstige vervanging van de melkveestapel nodig zijn, worden gedood zonder humane reden.

Nieuw-Zeelandse melkveehouders laten tot aan de dag van vandaag dikwijls mannelijke en andere voor de vervanging overtollige kalveren kort na de geboorte inslapen, eenvoudigweg omdat er geen afzetkanalen zijn voor deze dieren. Deze overtollige kalveren worden in Nieuw-Zeeland en Australie bobby calfs genoemd.

Een nieuwe clausule in de levervoorwaarden van Fonterra, de grootste zuivelcoöperatie van Nieuw-Zeeland, verplicht leverende melkveehouders ertoe er vanaf juni zorg voor te dragen dat alle kalveren in de voedselketen terecht komen, of het nu is voor kalfs- of rundvleesproductie of diervoerproductie. Fonterra-directrice Anne Douglas zegt erover dat Fonterra actie onderneemt omtrent de verwaarding van de bobby-kalveren, vanwege het duurzaamheidsaspect. De zuivelcoöperatie is zich ervan bewust dat het voor de vele kalveren uit de melkveehouderij ontbreekt aan afzetmogelijkheden met economisch perspectief. Daarom werkt de onderneming samen met de hele sector aan duurzame oplossingen voor het afzetprobleem.

Tekst: Katrin Schiewer – Foto: Witia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bronnen: farmersjournal.ie, AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?