Management

Kalkstikstof tegen methaanemissie uit mest

Aanvullend bemesten met kalkstikstof kan – onder laboratoriumomstandigheden – de methaanemissies van drijfmest in de opslag tot 99 procent verminderen. Een studie van universiteit Bonn komt tot deze conclusie.

In een laboratorium werd een mestmonster met kalkstikstof gemengd en vervolgens de methaanemissie gemeten. Binnen krap een uur na de toevoeging van kalkstikstof werd geen methaan meer gevormd. Dit effect hield aan tot het einde van het experiment, een halfjaar later. Of het effect behouden blijft onder omstandigheden van aanwenden van de drijfmest, werd niet onderzocht.

Methaan ontstaat als de mest door bacteriën en schimmels wordt omgezet. “De substantie onderdrukt de microbiële afbouw van korte keten vetzuren en de omzetting ervan in methaan”, verklaart hoofdauteur Felix Holtkamp van het INRES-instituut.

Tekst: Katrin Schiewer

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?