Management

Frankrijk: 43 procent biologische melk wordt conventioneel verwerkt

De verwachting van de Franse brancheorganisatie Cniel is dat dit jaar 43 procent van de in Frankrijk geproduceerde biologische melk, wordt verwerkt tot conventionele producten. Het overschot aan biologische melk zou 530 miljoen liter zijn.

Ten grondslag aan het overschot aan biologische melk in Frankrijk ligt de dalende vraag naar biologische zuivelproducten. Deze wordt becijferd met 18 procent en brengt een geschat verlies van 40 miljoen euro met zich mee voor de Franse zuivelverwerkers.

Het verlies voor de biologische melkproducenten wordt op 20 miljoen euro geschat. Als de melkprijzen voor conventionele melk niet zo record-hoog waren geweest, was het verlies nog veel hoger uitgevallen. Drie procent van de biologische melkveehouders zijn gestopt met produceren.

Door de gedaalde conventionele melkprijs worden de verliezen voor zowel verwerkers als producenten voor dit jaar nog hoger ingeschat. Op dit moment ligt er een verzoek bij de Franse regering voor financiële steun ter hoogte van 71 miljoen euro voor de biologische zuivelketen in Frankrijk die zich in een crisis bevindt.

In Duitsland zou in 2022 100 miljoen kg biologisch geproduceerde melk tot conventionele zuivel zijn verwerkt.

Tekst: Katrin Schiewer

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?