Alle dieren binnen een veestapel hebben last van hitte. De kleinste kalveren worden nog wel eens vergeten als het gaat om hittestressbestrijding. Wat kun je doen om kalveren ertegen te beschermen?
We hebben er even op moeten wachten, maar de hoge zomertemperaturen lijken aan te breken. Hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kunnen ook bij kalveren tot hittestress leiden. Kalveren kunnen bij ‘drukkend’ weer, dat wordt veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid, sneller dehydrateren. Hun lichaam bevat verhoudingsgewijs namelijk meer water dan dat van pinken en volgroeide koeien. Kalveren die leiden onder hittestress, kunnen de warmtehuishouding niet meer zelf reguleren. Dat kan uitdraaien op grote gezondheidsproblemen.
Hogere energiebehoefte bij hitte
Bij hoge temperaturen neemt de energiebehoefte van kalveren toe, gelijktijdig nemen de kalveren minder voer op. Daardoor verzwakt het immuunsysteem en worden de kalveren gevoeliger voor ziekten. Bovendien verhoogt het risico op pensacidose bij het kalf. Dat komt omdat de dieren door minder voeropname minder speeksel produceren waardoor de pH-waarde in de pens afzakt.
Wat je kunt doen om de kalveren te ondersteunen bij hoge temperaturen:
- Water, water en nog eens water. Biedt de kalveren rijkelijk vers water aan. Een kalf heeft bij 32 graden Celsius ongeveer dubbel zoveel water nodig als bij 12 graden. Tip: controleer aan de hand van de mest of de kalveren genoeg drinken. Als de mest droog is, drinken kalveren te weinig. Biedt dan meer zuiver water aan.
- Directe instraling van de zon voorkomen: bescherm de kalveren tegen directe zon. Zet de iglo’s in de schaduw of zorg voor een schaduwdoek of verplaatsbaar schaduwdak.
- Zorg voor lucht in de iglo’s: open alle ventilatieopeningen van de iglo’s. Iglo’s kunnen eventueel vierkant op bakstenen gezet worden, zodat lucht van onder kan indringen.
- Instrooien met zand: strooi de iglo’s in met zand. Zand voert de lichaamswarmte namelijk af. Bovendien trekt droog, zuiver zand minder vliegen aan dan zaagsel of stro.
- Vrije toegang naar buiten: in ieder geval moeten kalveren in iglo’s toegang tot een buitenvertrek hebben. Dan kunnen ze zelf hun klimaatzone kiezen.
- Extra ventilatie: zorg bij kalveren in stallen voor extra ventilatoren (luchtsnelheid maximaal 2,5 meter per seconde).
- Vliegen bestrijden: bestrijdt vliegen in de kalverafdelingen om extra stress voor de dieren te voorkomen. Bescherm melkemmers tegen vliegen met deksels of haarnetjes.
- Reduceren van mineralenverliezen: biedt aanvullend elektrolytenmix aan om mineralentekorten te voorkomen.
- Genoeg energie voeren: verhoog de concentratie melkpoeder. Anders ligt het gevaar op de loer dat de kalveren te weinig energie opnemen.
- Voeren als het kouder is: voer de kalveren tweemaal per dag, in de vroege ochtend en in de avond, als de temperaturen lager zijn.
- Rantsoen aanpassen: makkelijk verteerbare koolhydraten produceren minder lichaamswarmte. Voer op hete dagen daarom hooi of kuilgras in plaats van stro.
Tekst: Sophie Hünnies – Foto: Gregor Veauthier