Markt | Nieuws

Global Dairy Trade: Prijsstijging zet door

Op de Global Dairy Trade veiling van 17 oktober zijn alle zuivelprijzen gestegen. In totaal is er 35.974 ton zuivel verkocht. Dat is fors minder dan tijdens de vorige veiling op 3 oktober toen er 2.376 ton meer werd verhandeld.

De gemiddelde prijs per ton product was op 17 oktober 3.202 dollar. Dat is een plus van 4,3 procent en daarmee zet de stijging die vorige maand is ingezet verder door. De prijs die betaald is voor boter steeg met 2,9 procent. Voor watervrij melkvet werd 7,1 procent meer betaald. De prijzen voor volle melkpoeder en mager melkpoeder stegen met respectievelijk 4,2 en 4,3 procent. Cheddar en lactose plusten 0,2 procent.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelplatform Global Dairy Trade publiceert een tienjarenoverzicht in de vorm van een index. De algehele prijsindex staat op dit moment op 953. Dat is hoger dan de index van een maand geleden (913). In maart 2022 was dit 1.593. De index opent in 2013 op 1.422. Deze lange termijn index geeft in een oogopslag de prijsverandering van alle verhandelde zuivelgoederen weer, gecorrigeerd voor de verhandelde hoeveelheid. In augustus 2015 bereikte de index het laagste punt sinds 2013: 514.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktNieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?