Markt | Melkprijs

Global Dairy Trade: Prijs van bijna alle zuivel gestegen

Tijdens de meest recente veiling van Global Dairy Trade op 19 september werd in totaal 37.366 ton zuivel verkocht. Per ton product werd gemiddeld 2.957 euro betaald. Dat is 4,6 procent meer dan bij de veiling een maand eerder.

De prijs van cheddar is ten opzichte van de vorige veiling 1,7 procent gedaald. De prijs voor boter (3,7 procent), watervrij melkvet (5,3 procent), mager melkpoeder (5,4 procent) en volle melkpoeder (4,6 procent) zijn allemaal hoger dan een maand eerder. Boterpoeder en lactose zijn niet aangeboden op 19 september.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelplatform Global Dairy Trade publiceert een tienjarenoverzicht in de vorm van een index. De algehele prijsindex staat op dit moment op 913. Dat is nagenoeg gelijk aan de index van een maand eerder (918). In maart 2022 was dit 1.593. De index opent in 2013 op 1.422. Deze lange termijn index geeft in een oogopslag de prijsverandering van alle verhandelde zuivelgoederen weer, gecorrigeerd voor de verhandelde hoeveelheid.  In augustus 2015 bereikte de index het laagste punt sinds 2013: 514.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MarktMelkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?