Markt

‘Resultaten melkveehouderij bijzonder goed’

De resultaten voor de melkveehouderij van het eerste halfjaar van 2023 zijn bijzonder goed. Dat meldt Countus Accountants en adviseurs. Ondanks de gestegen kosten – zoals voor voer, gewassen of bewerking – is het bruto overschot fors hoger dan vorig jaar.

Het bruto overschot is het bedrag dat beschikbaar is voor de vaste lasten zoals pacht, rente, aflossingen, investeringen en privégelden. Het overschot is 9 cent per kg melk hoger dan vorig jaar en 16 cent dan in 2021.

De melkprijs ligt zo’n 20 cent hoger dan in 2021. Daarentegen zijn de kosten fors gestegen, maar volgens Countus wel minder hard. Het bedrijf raadt aan om vooruit te kijken en een fiscale prognose te maken voor de rest van het jaar.

Door de hogere vaste lasten is ook een hoger bruto overschot nodig om de kasstroom rond te kunnen zetten. Hoewel de spreiding per bedrijf groot is, stijgen de vaste lasten gemiddeld zo’n 35 procent. De betaalde rente stijgt gemiddeld met 36 procent per 100 kg melk, terwijl de financiering juist iets daalt. De variabele rente en de rente op de rekeningcourant zijn, zo meldt Countus, ook hard gestegen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?