Markt

Opslag zuivelgrondstoffen Algerijnse ONIL afgebrand

Op 31 december 2023 is een brand uitgebroken in een opslag voor zuivelgrondstoffen in de Algerijnse gemeente Bourkika. De opslagplaats was eigendom van het Nationaal Interprofessioneel Bureau voor Melk en Zuivelproducten (ONIL) in Algerije. Volgens verschillende marktbronnen zou er in de opslag 10.000 tot 12.000 ton melkpoeder hebben gelegen.

Het exacte volume aan zuivelgrondstoffen dat verloren is gegaan in de brand is nog niet bekend. Ook is er onzekerheid over de impact die de brand in de toekomst kan hebben op de melkpoedermarkt. Deze brand kan volgens ingewijden een aanzienlijke impact hebben op de Europese markt. Algerije is de grootste handelspartner van de EU voor melkpoeders en de ONIL-aanbestedingen blijven een belangrijke indicator voor de Algerijnse binnenlandse vraag.

De verwachting was dat het ONIL mogelijk binnenkort opnieuw op de markt zou komen om de verloren gegane hoeveelheden te dekken en de bevoorrading voor de Ramadanperiode van 10 maart tot 10 april 2024 veilig te stellen. Het Algerijnse aankoopbureau heeft inderdaad een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor magere melkpoeder en volle melkpoeder voor levering in maart, april en mei, die op 10 januari sloot. Volgens bronnen is er een gecombineerd volume van 37.000 tot 40.000 ton vastgelegd in de aanbesteding.

Bron: Sandro Schulz – Mintec Global

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?